jarmowilkens.reismee.nl

Cairns

Hallo iedereen!

Ik zit inmiddels al een week in Cairns en heb een aantal leuke dingen gedaan.

Bij verre vond ik het white water raften het leukst, misschien wel het leukste wat ik in heel Australie gedaan heb!! Het was op de Tully river, de beste plek om in Australie te raften en een van de beste plekken van de wereld om dat te doen. Er zijn daar grade 4 rapids, sommigen grade 5. Deze rapid grading is internationaal en gaat van 1 tot 6, waarvan 1 hetzelfde is als in een zwembad en 6 zo krachtig is dat het dodelijk kan zijn. 5 is het hoogst commercieel, dus als ik 4 heb gedaan is dat best hoog. Soms mochten we ook uit de boot en word je met de stroming meegenomen, dat was ook zeker lachen om te doen! De gids haalt je bij een ander stuk dan weer op. Er was ook 1 deel op de rivier waar alleen mijn groep (van de 6 groepen) uit de boot mocht omdat we geen 1 keer uit de boot waren gevallen en de rest wel, dus vonden ze ons wel sterk genoeg om dit stuk aan te kunnen. Het stuk was een waterval van ongeveer 2 meter hoog. Een voor een werden we met de stroming meegenomen totdat je met de waterval naar beneden valt. Ik zag dat ik steeds dichterbij die waterval kwam en de spanning steeg toen enorm. Toen ik eenmaal viel was dat echt een van de beste stukken van de dag. Maar toen kwam het volgende: naar boven komen. Ik dacht dat ik vanzelf meteen wel naar boven gebracht zou worden met de stroming, maar dat was dus niet zo. Na zo'n 5 seconden voelde dat ik niet naar boven werd gebracht dus ging ik maar zo snel mogelijk naar boven proberen te zwemmen. Dus ik met al mijn kracht naar boven zwemmen en uiteindelijk, na ongeveer 10 stroken, kon ik weer veilig ademhalen! Dit was echt een van de spannendste belevenissen die ik heb meegemaakt maar tegelijk ook best eng. Ik was veel langer onderwater dan de anderen van mijn groep dus die begonnen op een gegeven moment ook een beetje zorgen te maken. Maar het is allemaal goed afgelopen dus dat is mooi (geen zorgen mam!). Het raften hebben we ongeveer 5 uur gedaan: 2.5 uur in de ochtend, lunch, en dan 2.5 uur in de middag. De hele dag plezier dus!!

Verder heb ik gedoken in het Great Barrier Reef. Helaas viel me dit een beetje tegen omdat het enige indrukwekkende dat ik zag is een grote clamshell van 2 meter breed. Wat ik daar had kunnen zien zijn haaien, schildpadden en stingrays, maar die zijn dus niet mijn kant op gegaan. Het duiken vond ik dus veel leuker in Tunesie en Egypte (pap en Laurent, jullie hebben dus niks gemist).

Ik ben ook 2 dagen naar Cape Tribulation geweest (oudste regenwoud ter wereld), wat ook heel leuk was. De eerste dag was een dagtour, dus vroeg op. Het eerste waar ze ons brachten was een soort van dierentuin waar ze 2 omgevingen hadden met de vogels die erin wonen: tropisch regenwoud en het grasland. Heel veel verschillende vogels gezien dus, onder andere een cassowary (lijkt op een struisvogel maar dan wat kleiner), een van de zeldzaamste vogels van Australie. Ze hadden ook een onderdeel waar je op de foto kon met een grote python en een krokodil. Heb ik niet gedaan, maar wel even die python om mijn nek gehouden wat ook iets was om niet te vergeten. Voelt wel gek als zo'n grote slang je arm op klimt, om je nek gaat en dan weer omlaag klimt.

Het volgende onderdeel was een boottocht op de Daintree river waar we krokodillen konden zien. We hebben 2 kleine gezien en ook nog een vogel die ook heel zeldzaam is om te zien in Australie. Daarna zijn we naar een lookout gegaan waar je, de enige plek op de wereld, 2 world heritages die samenkomen kon zien: Cape Tribulation en Great Barrier Reef. Ook weer iets wat je niet elke dag ziet! En alleen 10 minuten daarvandaan is Steve Irwin door een stingray steek overleden.

Aan het eind van de dag was ik naar mijn hostel gebracht in het midden van Cape Tribulation. Daar heb ik een paar anderen ontmoet in mijn kamer en de rest van de dag wat met hun in de bar gezeten en gedronken. De volgende dag konden we doen wat we wouden, dus zijn we naar een lookout gegaan op het strand van Cape Tribulation. Daarna ben ik verder in het regenwoud gegaan zonder hun, want zij werden hadden niet genoeg tijd om mee te gaan en ik werd een paar uur later opgehaald. Dit was wel spannend want het was denk ik wel het moeilijkst te volgen pad wat ik ooit heb gelopen, dus redelijk makkelijk om de weg kwitj te raken. Het pad was ook alleen bedoelt voor ervaren en fitte wandelaars want het was nog stijl ook. Ze hadden gelukkig wel lintjes aan bomen vastgebonden om zeker te zijn dat je nog goed loopt. Aan het eind van het pad van 3.5 km, na ongeveer 3 uur lopen en 680 m hoger, kom je op een lookout over heel Cape Tribulation. Dit heb ik niet gehaald omdat ik op tijd terug moest zijn, ik was ook 4 uur later begonnen dan aangeraden om ermee te beginnen. Toch heb ik nog wel 1 km gelopen om tenminste wat meer te zien van het regenwoud. Op de weg terug ben ik helaas van het pad afgeraakt maar gelukkig na 10 minuten goed zoeken het pad weer gevonden. Ook nog weer een hele grote spin gezien die je in de foto's kan bekijken.

Na deze avontuurtjes heb ik een paar dagen niks te doen in Cairns. De Nederlanders die ik in Noosa heb ontmoet zijn hier ook dus met hun lekker in de middag naar de Lagoon en in de avond wat met hun drinken. Elke avond komen we wel weer andere mensen tegen die zij kennen of die ik ken, dus daar ook weer wat mee drinken en loopt de avond altijd wel gezellig af! Ik heb een paar dagen geleden een ticket naar Sydney geboekt, dus ik ga a.s. vrijdag naar Sydney. Daar ga ik weer werk proberen te zoeken en als ik na een week nog niks heb, gewoon weer WWOOFen in de buurt. Maar nu zijn mijn werk kansen een stuk gestegen omdat er veel minder backpackers in Sydney zijn, dus dat is mooi.

Dit was het weer voor nu, toedeloe!

aart

Hallo Jarmo, Hier in Den Haag volgen we jouw avonturen op de voet, leuk, (beestachtig) interessant en nu ook wel spannend.
In het begin van je trip dacht ik: je bent vrij, los van thuis en wordt vast wel avontuurlijk. Na dat verhaal met dat busje dacht ik: dat kan best nog wel eens veel spannender en avontuurlijker worden. Echter werden je verhalen een beetje tammer. Ik dacht nog: je zou eens wat heftiger verhalen zou mogen opschrijven (al of niet echt gebeurd, dan weten we toch niet). Maar dit verslag over het raften bij de waterval en je tocht door het regenwoud maakt het weer helemaal goed!
We blijven je volgen! Hou je haaks, en blijf bij de les.
Haagse groeten van deze fan.