Bimblegumbie, WWOOFen
In de tussentijd ben ik een week naar Jindabyne geweest, wat 6 uur rijden ten zuidwesten van Sydney ligt. Jindabyne ligt in de bergen waar ze in de winter altijd skieen en snowboarden, niet echt het eerste wat in je op komt als je aan Australie denkt (skieen en snowboarden)! Ik heb daar geWWOOFed, dus mooi een week geen accommodatie en eten hoeven te betalen. Het was er nog best warm, zo'n 28 graden overdag en 's nachts koelde het best af, naar ongeveer 10 graden. Ik was wel blij om even uit de stad te zijn, lekker even de natuur in en bijkomen van die drukte. Ik heb bij een guesthouse, 'Bimblegumbie', gewerkt, alleen waren er geen gasten omdat het de rustige tijd van het jaar is (in de winter is het druk want iedereen gaat daar vlakbij skieen en snowboarden in de bergen). Bimblegumbie is ongeveer 10 km van het dorpje Jindabyne vandaan. Ik ga even helemaal vanaf het begin beginnen.
Vorige week vrijdag heb ik om 7 uur 's ochtends de trein naar Canberra genomen, de hoofdstad van Australie. Het duurde ongeveer 4 uur voordat ik daar aan kwam. Het was een beetje raar want je zou verwachten dat je op een groot station aan komt als je weet dat je in de hoofdstad uit moet stappen, maar dat is dus helemaal niet zo. Zelfs veel stations in de suburbs van Sydney zijn nog groter dan het station van Canberra, dus dat gaf meteen al aan dat het een kleine stad zou zijn. Na een uur op het station gewacht te hebben kwam mijn bus aan naar Cooma, waar ik nog een uurtje in heb gezeten. Eenmaal in Cooma aangekomen stond dat echtpaar, Prue en Craig, me op te wachten om me mee te nemen naar Bimblegumbie, wat een uur rijden van Cooma is. Mijn eerste indruk van die mensen was niet zo heel enthousiast, omdat ze niet echt geinteresseerd in me waren. We zaten in de auto en eigenlijk het enige wat ze vroegen is waar ik vandaan kwam en wat ik van Cooma vond. Na het uurtje rijden kwamen we bij Bimblegumbie en lieten ze me zien waar ik zou slapen, in een campervan. Ik had meteen mijn spullen in de campervan gezet en de rest van de dag heb ik daar wat rond gelopen om te zien hoe de omgeving een beetje is. Het was in de bergen dus je had er zeker mooie uitzichten. Toen in de avond een beetje mee geholpen met koken en om een uur of 8 hadden konden we eten: gehaktballen met aardappels en sla. Natuurlijk was alles biologisch, dus lekker. De rest van de avond wat radio geluisterd want er stond een radio in de kamer en mijn SAS survival boekje bestudeerd, want ik zat daar wel een beetje in 'the middle of nowhere' dus belangrijk hoe ik moet overleven als er wat gebeurd.
De volgende dag om 8.15 opstaan want om half 9 was ontbijt en om 9 uur moest ik beginnen met werken. Jahaa de werkdagen waren dan eindelijk begonnen! Met die man heb ik 4 loodzware zakken gevuld met kleine stukjes hout in de trailer gesjouwd en getild. Toen zijn we een stukje omhoog gereden, hun terrein op, waar we vervolgens de hout stukjes over het pad hebben verspreid om erosie te voorkomen. Daarna wat onkruid uit de grond gehaald en in de middag zijn we begonnen met een dak te bouwen over een van hun andere campervans, omdat die lekt. Wel leerzaam om hem daarbij te helpen want het is ook een timmerman dus hij weet hoe dat professioneel moet, hij heeft bijvoorbeeld ook hun schuur gebouwd en veel verbouwingen in het huis gedaan. De eerste stap was 6 gaten graven van 60 cm diep: 1 in elke hoek en 1 in het midden aan beide zijden van de lange kant. Het was nog moeilijker dan gedacht want elke keer als je zo'n 10 cm diep bent kom je een rots tegen, wat ontzettend hardnekkig is om doorheen te komen. Dat moest op een gegeven moment met een boor en andere apparatuur gedaan worden. In de middag hebben we dus maar 2 gaten kunnen graven. Om een uur of 4 was ik klaar met werk, wel langer dan ik had gedacht maar we hebben dan ook wel 2 redelijk lange pauzes gehad, dus ongeveer 5 uur gewerkt die dag.
2e dag in de ochtend weer wat onkruid uit de grond gehaald en in de middag zijn we doorgegaan met het dak te bouwen. We hebben 3 gaten gegraven en ook al 2 metalen palen in de grond gemetseld. De eerste keer heeft hij me laten zien hoe je concrete maakt en daarna heb ik het elke keer gedaan: 15 scheppen van kiezelstenen gemixed met zand en 3 scheppen cement. Dat met elkaar in de wheelbarrow gemixed en daarna 8 liter water toegevoegd, wat ook weer gemixed moest worden. In totaal duurde het zo'n 15 minuten om de concrete te maken. Na wat metingen gedaan te hebben met touwtjes en de level bubble (of de palen wel in exact de goede positie stonden en of ze precies recht waren), kon ik dan de concrete in het gat loodsen. Die dag was ik om 3 uur klaar en heb ik met hun mountainbike naar Jindabyne gefietst: 10km van Bimblegumbie. Het was er redelijk heuvelig dus toen ik in Jindabyne kwam was ik een beetje zweterig. De heenweg heb ik in ongeveer 45 min gedaan met wat rust pauzes om van de natuur te genieten. Toen maar even een lekker ijskoud drankje in Jindabyne genomen, naar het meertje gegaan, en dan ging ik om een uur of 5 weer terug naar Bimblegumbie fietsen. Jindabyne ligt ongeveer 300 m lager dan Bimblegumbie dus de terugweg was nog vermoeiender, dat heb ik in een uur gedaan met wat pauzes. Eenmaal om 6 uur aangekomen heb ik een douche genomen en ging ik even internetten in hun huis, wachtend op het avondeten.
3e dag beetje spierpijn van het mountainbiken en in de ochtend wat meer onkruid uit de grond gehaald en in de middag het laatste gat gegraven en meer palen in de grond gemetseld. In de avond kwamen 2 kennissen van het echtpaar die de volgende dag naar Mount Kosciusko gingen (hoogste berg van Australie, 2.23 km hoog) en ze boden mij aan om mee te gaan, dus dat heb ik meteen aangenomen.
4e dag om 9 uur in de auto gestapt met die kennissen, op weg naar mount Kosciusko. Ongeveer een uur rijden voordat we er aan kwamen. Na zo'n 3 uur gelopen te hebben en 11.5 km verder, met rustpauzes om van het uitzicht te genieten, hadden we het hoogste puntje van Australie gehaald! Nog weer iets moois bereikt! (ook al het meest oosterlijke puntje van Australie gezien) In totaal was het een tocht van 20 km en daar hebben we 7 uur over gedaan (die 2 vrouwen waren in de 40 dus daarom dat het zo lang duurde). Aan het eind van de dag dus een mooie ervaring rijker.
Dag 5 moest ik in de ochtend 3 uur lang bark van de grond rapen wat van de bomen afschilverde omdat het een nacht daarvoor redelijk hard had gestormd. Tijdens het werk ben ik wat interessante reptielen tegengekomen. Eerst liep er een 50 cm lange blauwtong hagedis voorbij, die ik natuurlijk gevangen heb. En een uur later kwam ik een Australian black snake tegen, die veel gif heeft maar niet zo aggressief is. Ik heb met een stok dat beest aangeraakt om te kijken hoe het zou reageren, maar hij vloog zowat van me vandaan wat dus aangeeft dat het een heel schuwe slang is. Alleen als je erop stapt of probeert op te pakken zal het je bijten. In de middag hebben we alle palen in de gaten gemetseld en heb ik ook houten palen geschuurd met een machine. Deze palen worden dan over de metalen palen bevestigd en daarboven wordt dan het dak gezet.
De 6e en laatste werkdag heb ik in de ochtend de laatste 4 palen geschuurd en toen was ik helemaal klaar met het werken in Bimblegumbie, want in de middag vertrokken ze naar Canberra dus heb ik met hun meegelift en van daaruit de bus terug naar Sydney genomen.
Nu zit ik alweer 2 dagen in Sydney en ik ben hier van plan nog anderhalve week te blijven, want op 4 maart is er een concert van een bekende internationale DJ waar ik graag naartoe wil. Ik kwam er ook achter dat iemand van mijn klas hier een paar dagen zit (Alan) en die nog een paar weken in Sydney blijft, dus ga ik met hem naar dat concert want hij wil er ook wel heen. Als de anderhalve week voorbij is ga ik naar Brisbane voor een week en dan wat mensen van surfcamp opbellen, die daar nu zitten. Dan wil ik de Goldcoast af, dan naar Noosa en dan waarschijnlijk Fraser island enzo bekijken met Michiel, die trouwens gister is aangekomen in Brisbane vanuit Nieuw Zeeland.
Dit was het weer voor even! De foto's komen er binnenkort op.
Lieve Jarmo, het is erg leuk om je verhalen te lezen en ook heb ik het idee dat het goed met je gaat en jij er het beste van maakt. Het is hier wel een erg lange winter veel sneeuw en andere winterse nattigheid.Wij hebben zin in de zon. Een hartelijke groet uit Den Haag